Την Τετάρτη 26 Μαΐου, και ώρα 19:00, θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821. Η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα» του δικηγόρου κ. Τάκη Α. Σαλκιτζόγλου. Η παρουσίαση θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Aίθουσα Προβολών.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
κυρία Μαρία Ευθυμίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
κύριος Ευάγγελος Τσίρκας, Πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων, Αντιστράτηγος Ε.Α.
Ο Τάκης Σαλκιτζόγλου είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Σύλλη του Ικονίου» (έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) και πολλών άρθρων και μελετών. Μέσα από το βιβλίο του «Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821. Η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα» αναδεικνύει την προσφορά και τις θυσίες των Μικρασιατών για την απελευθέρωση της Ελλάδας που δεν είναι ευρέως γνωστές.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μακροσκελή κατάλογο Μικρασιατών αγωνιστών στην Επανάσταση του '21, προϊόν πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα σε αρχεία και πηγές. Επίσης, παρουσιάζονται έγγραφα που τεκμηριώνουν τη συμμετοχή Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα.
Η Επανάσταση του 1821 κινητοποίησε όλους τους Έλληνες, όχι μόνο της κυρίως Ελλάδας αλλά και του Μείζονος Ελληνισμού. Με την κήρυξη της Επανάστασης, ακολούθησαν συνταρακτικά γεγονότα στις πόλεις της Μικράς Ασίας όπου κατοικούσαν Έλληνες. Τα θύματα των σφαγών, των εξανδραποδισμών και των λεηλασιών ανέρχονται σε χιλιάδες, ενώ μία τουλάχιστον ελληνική πόλη 35.000 κατοίκων, οι Κυδωνίες (το Αϊβαλί), πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τις τουρκικές ορδές.
Οι Μικρασιάτες Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επανάστασης και εντάχθηκαν αμέσως στους στρατιωτικούς σχηματισμούς οπλαρχηγών: του Νικηταρά, του Μακρυγιάννη, του Γκούρα, του Κολοκοτρώνη, του Δημ. Υψηλάντη και άλλων. Αργότερα, συγκρότησαν ιδιαίτερο στρατιωτικό σχηματισμό, τη Φάλαγγα των Ιώνων.
Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 19:00
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Αίθουσα Προβολών
Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος
τηλ.: 212 254 0000
Είσοδος ελεύθερη
Υπόγειος χώρος στάθμευσης
Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έκλεισε 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».