.
FHW Button

Μικροτεχνία

α αντικείμενα μικροτεχνίας της περιόδου αυτής που έφτασαν ως τις μέρες μας είναι πολύ λίγα. Οι δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες έπαιξαν σίγουρα κάποιο ρόλο σε αυτή την έλλειψη. Γνωρίζουμε για παράδειγμα πως πολλά από τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα είτε χάθηκαν σε περιπτώσεις αναστάτωσης όπως στα χρόνια των εμφύλιων πολέμων είτε χρησιμοποιήθηκαν τα πολύτιμα μέταλλα και άλλα υλικά από τα οποία είχαν κατασκευαστεί για να αντιμετωπιστούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες.

Δύο χαρακτηριστικά έργα, που αποτελούν αυτοκρατορικά αφιερώματα, δίνουν μια εικόνα των αντικειμένων πολυτελείας της εποχής. Πρόκειται για μια πυξίδα από ελεφαντοστό που βρίσκεται σήμερα στη συλλογή του Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον. Στις πλευρές της πυξίδας απεικονίζονται δύο αυτοκρατορικά ζευγάρια μαζί με τους νεαρούς γιους τους, μουσικοί, χορεύτριες και μία γονατιστή μορφή να παραδίδει ένα ομοίωμα μιας τειχισμένης πόλης στον ένα αυτοκράτορα. Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με την ταύτιση των μορφών, η επικρατέστερη ωστόσο υποστηρίζει πως πρόκειται για τον Ιωάννη Ζ' Παλαιολόγο και το θείο του Μανουήλ Β', ο οποίος του παραχώρησε τη διακυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, την τειχισμένη δηλαδή πόλη που προσφέρει στον Ιωάννη η γονατιστή μορφή. Το υλικό και το σχήμα του μικρού αυτού σκεύους φέρνει στο νου παλαιότερα αντίστοιχα έργα του 10ου αιώνα.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι ο περίφημος "ίασπις" της μονής Βατοπεδίου στο Δγιον Όρος. Πρόκειται για ένα Δγιο Ποτήριο το οποίο ανήκε στο Μανουήλ Καντακουζηνό, δεσπότη του Μυστρά από το 1349 έως στα 1380. Το εκκλησιαστικό αυτό σκεύος από ίασπι, την σκουρόχρωμη πέτρα με ιαματικές ιδιότητες στην οποία οφείλει το όνομά του, και επιχρυσωμένο ασήμι με τη λεπτομερή επεξεργασία δίνει μία εντύπωση από τα αριστουργήματα μικροτεχνίας που θα κατασκευάζονταν για την αυλή και την αυτοκρατορική οικογένεια στα εργαστήρια μικροτεχνίας της πρωτεύουσας.

Δες επίσης : για τους εμφύλιους πολέμους
Μανουήλ Β' Παλαιολόγος