English  
 
     
 

H Βόρεια Πύλη της Nότιας Aγοράς

H Πύλη της Nότιας Aγοράς της Μιλήτου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά μνημεία της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα μνημειακό κτήριο εισόδου του οποίου η αρχιτεκτονική ακολουθεί τη μορφολογία των πολυτελών προσόψεων που κοσμούνταν με πλήθος αγαλμάτων και αρχιτεκτονικών διακοσμητικών στοιχείων. Χτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Aδριανού (117-138 μ.X.) στη θέση ενός παλαιότερου δωρικού προπύλου.

Η διώροφη κατασκευή, που είχε διαστάσεις 14,71x29 μ. και σχήμα Π, θεμελιώθηκε πάνω σε κρηπίδα με τρεις αναβαθμούς. Στον πρώτο όροφο υπήρχαν τρία τοξωτά ανοίγματα, τα οποία στο δεύτερο όροφο αντιστοιχούσαν σε κόγχες που πλαισιώνονταν από πεσσούς με κορινθιακά επίκρανα και στέγαζαν αγάλματα αυτοκρατόρων ή συμπλέγματα αυτοκρατόρων που μάχονται βαρβάρους.

Στην κύρια όψη της πύλης υπήρχαν ναΐσκοι με κίονες σύνθετου ρυθμού, που εδράζονταν σε ψηλά βάθρα και έφεραν πλούσια διακοσμημένο θριγκό. Oι κίονες του δεύτερου ορόφου ήταν κορινθιακού ρυθμού και είχαν μικρότερες διαστάσεις. Η ζωφόρος του άνω ορόφου έφερε πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση με φυτικά μοτίβα, γιρλάντες και βουκράνια. Στις πτέρυγες της σύνθεσης διαμορφώνονταν τριγωνικά αετώματα, ενώ εκατέρωθεν της κεντρικής κόγχης δικιόνια προστώα στήριζαν ημίτομα αετώματα.

Τον 3ο αι. μ.Χ. η πύλη επισκευάστηκε ύστερα από φθορές που είχε υποστεί από σεισμό. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, γύρω στο 538, ενσωματώθηκε στο οχυρωματικό τείχος της πόλης, ενώ γύρω στο 10ο ή 11ο αιώνα καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό. Στις αρχές του 20ού αιώνα, Γερμανοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου και σήμερα η Βόρεια Πύλη της Αγοράς έχει αποκατασταθεί και εκτίθεται στο Μουσείο του Περγάμου στο Βερολίνο. Στο χώρο της Μιλήτου σώζονται η κρηπίδα και ελάχιστα τμήματα της ανωδομής.

 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ

κατάλογος εικόνων

 

VIDEO

Ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο και λήψεις από το ντοκιμαντέρ και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αρχιτεκτονικοί τύποι - Κάτοψεις - Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΕΣ