|
Στάδιο
Στη νότια πλευρά του Λιμανιού του Θεάτρου χτίστηκε με χορηγία του Ευμένη Β΄ της Περγάμου (197-160/159 π.Χ.) το Στάδιο. Aυτό μας πληροφορεί επιγραφή από το πρόπυλο του παρακείμενου Γυμνασίου, το οποίο οικοδομήθηκε στα δυτικά του Σταδίου, αμέσως μετά την αποπεράτωση του δεύτερου.
H ανέγερση των κτηρίων αυτών, καθώς και της Δυτικής Αγοράς, στο χώρο που κατά το σχεδιασμό της κλασικής πόλης μάλλον είχε προβλεφθεί να μείνει αδόμητος, εντασσόταν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης δημόσιων κτηρίων, που κάλυπταν τις ανάγκες της πόλης. Σαφή ένδειξη αυτού αποτελεί η διαδοχική αξονική διάταξη του Σταδίου και του Γυμνασίου.
Το Στάδιο ήταν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 192,27 μ. (1 σταδίου), με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στις μακριές πλευρές του υπήρχαν πρανή με 20 σειρές καθισμάτων, οι οποίες διαιρούνταν σε 12 κερκίδες με χωρητικότητα 14.400 θεατών. Xαρακτηριστικό του σε σχέση με άλλα στάδια είναι ότι δεν είχε σφενδόνη στη μία από τις στενές πλευρές του.
Μεταξύ των δύο μακριών πλευρών βρισκόταν ο δρόμος, δηλαδή ο κύριος χώρος άθλησης, πλάτους 29,56 μ., στον οποίο διεξάγονταν οι αγώνες ταχύτητας: ο δρόμος (1 στάδιο), ο δίαυλος (2 στάδια) και ο δόλιχος (24 στάδια). Σημεία άφεσης υπήρχαν τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική πλευρά του Σταδίου. Στην ανατολική πλευρά υπήρχαν, από την αρχική φάση του, 13 λίθινες βάσεις διάτρητες στο κέντρο για την τοποθέτηση των ξύλινων ράβδων του συστήματος άφεσης. Oι δύο ακραίοι δόμοι, καθώς και ο δόμος που ήταν τοποθετημένος στον κεντρικό άξονα του Σταδίου, είχαν διαφορετική μορφή από τους ενδιάμεσους. Στην άφεση της δυτικής πλευράς τοποθετήθηκαν στη Ρωμαϊκή περίοδο τρεις λίθινες, ανισομεγέθεις, κυκλικές βάσεις, με κάθετη απότμηση στο πίσω μέρος. Oι δύο ακραίες βάσεις έφεραν μάλιστα λαξεύματα για τη στήριξη των ξύλινων ράβδων.
Αρχικά υπήρχε μόνο η είσοδος από το πρόπυλο του Γυμνασίου. Mόλις τον 3ο αι. μ.Χ. χτίστηκε στα ανατολικά και στον κεντρικό άξονα του Σταδίου ένα μνημειώδες πρόπυλο. Μία ιδιόμορφη αψιδωτή κατασκευή, με μορφή ελεύθερης στοάς, αποτελούμενη από δύο παράλληλες σειρές αρράβδωτων κορινθιακών κιόνων, υψωνόταν πάνω σε απλή κρηπίδα με μήκος 22,74 μ. και πλάτος 3,84 μ.
Στο εσωτερικό της ανατολικής άκρης του αναλημματικού τοίχου του βόρειου πρανούς διαμορφώθηκε σε δεύτερη φάση ένας κενός χώρος και ένα χρηστικό κλιμακοστάσιο, με σκοπό τη στατική βελτίωση της κατασκευής, η οποία είχε παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα καθίζησης.
|
|