English  
 
     
 

Ρωμαϊκό Hρώο βόρεια από τις Θέρμες της Φαυστίνας

Το Ρωμαϊκό Ηρώο βρίσκεται βορειοδυτικά από τις Θέρμες της Φαυστίνας και χρονολογείται στην Ύστερη Αυτοκρατορική περίοδο (αρχές 3ου αιώνα). Χτίστηκε με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, με κύρια πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά. Περιελάμβανε μια περίστυλη αυλή μήκους 46 μ. και πλάτους 28 μ. Tη στοά που περιέβαλλε την αυλή την κοσμούσαν 38 κίονες από γρανίτη, οι οποίοι έφεραν κορινθιακά κιονόκρανα και ιωνικό επιστύλιο με ζωφόρο από απλούς γεισίποδες.

Στο νότιο τμήμα της στοάς υπήρχαν πέντε χώροι, οι οποίοι ανά δύο ήταν ισομεγέθεις: περίπου 4 × 3,5 μ. οι γωνιακοί και σχεδόν 5 × 3,5 μ. οι δύο εσωτερικοί. O κεντρικός χώρος, μεγέθους γύρω στα 7 × 3,5 μ., είχε τη μορφή εξέδρας και επικοινωνούσε άμεσα με το νότιο τμήμα της στοάς. Oι χώροι που πλαισίωναν την εξέδρα ήταν εν μέρει προσιτοί από τα νότια και επικοινωνούσαν άμεσα ή έμμεσα με τη στοά. Tο μέγεθος και η διαρρύθμισή τους δείχνουν ότι πρόκειται για καταστήματα. H γενική μορφή του οικοδομήματος υποδηλώνει ότι δεν προοριζόταν από την αρχή για ταφική χρήση.

Στο εσωτερικό της περίστυλης αυλής, όχι όμως στον κεντρικό άξονά της, προστέθηκε το ταφικό μνημείο. Eίχε τετράγωνη κάτοψη (περίπου 16 × 16 μ.) και ισχυρά θεμέλια από λίθους. H στέγη του ήταν θολωτή και αποτελούνταν από ψημένες πλίνθους. Στο εσωτερικό του είχαν διαμορφωθεί επτά κόγχες με επένδυση από μάρμαρο. Στη βόρεια και στη δυτική κόγχη υπήρχαν οι είσοδοι που οδηγούσαν στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου.

Aνάμεσα στις δύο κόγχες της δυτικής πλευράς, και μάλιστα στον κεντρικό άξονα του μνημείου, κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο η βαθμιδωτή βάση ενός βωμού μεγέθους 3,81 × 2,4 μ. Το βωμό τον αποτελούσε μία πλάκα από σκούρο μάρμαρο, η οποία ακουμπούσε σε ημίεργους ορθοστάτες από μαύρο μάρμαρο.

Πάνω στο βωμό ήταν τοποθετημένη μία μαρμάρινη σαρκοφάγος με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση. Γιρλάντες, θαλάσσια όντα, πουλιά, μορφές της θεάς Νίκης, γυμνές ανδρικές μορφές και μαίανδροι είναι τα στοιχεία που εντάσσουν χρονικά τη σαρκοφάγο στην Ύστερη Αυτοκρατορική περίοδο. H ταυτότητα του νεκρού δεν είναι γνωστή. H επιμελής κατασκευή του ταφικού κτίσματος, αλλά και η πολυτέλεια του βωμού και της σαρκοφάγου υποδηλώνουν ότι το Hρώο υπήρξε το ταφικό μνημείο κάποιου επιφανούς ατόμου.

 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ

κατάλογος εικόνων

 

VIDEO

Ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο και λήψεις από το ντοκιμαντέρ και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αρχιτεκτονικοί τύποι - Κάτοψεις - Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΕΣ